Få optimal køkkenbelysning

Belysning i køkkenet har afgørende betydning for både stemningen, funktionaliteten og helhedsindtrykket. Med den rette køkkenbelysning får du de optimale arbejdsforhold og det gør, at du får mere ud af dit køkken.

Tænk i lyskilder fra starten

For de fleste er køkkenbelysningen ikke det første, der bliver taget stilling til. Men det er en god idé, at du tænker belysningen i køkkenet ind så tidligt som muligt, da placeringen af lyskilderne har direkte kobling til funktionaliteten og det samlede udtryk i køkkenet.

Overvej derfor, om der er steder i køkkenet, hvor du har behov for ekstra belysning eller omvendt. Husk at tage højde for lysindfaldet i dine overvejelser.
 

Få hjælp til køkkenplanlægningen

Kombination af tre typer lys

Det er vigtigt at tænke i flere lyskilder. Det skyldes, at hver type lys tjener sit formål. Der skal være et lys til enhver anledning – uanset om det er til et glas rødvin eller til at snitte løg. I den sammenhæng er der tre typer af køkkenbelysning, du helst skal kombinere:

  • Stemningslys: Det skaber varme og en hyggestemning, når lyset bliver dæmpet. Lysdæmpere forvandler arbejdslys og grundbelysning til stemningslys, når det er på 2000-2500 kelvin. Bonusinfo: Lyset fra et stearinlys svarer til 1800 kelvin.
     
  • Grundbelysning: Et praktisk lys, som typisk er placeret i loftet og fordeler lyset i køkkenet. Skal ligge på 2500-3000 kelvin, hvor 2700 kelvin er det mest normale.   
     
  • Arbejdslys: Det essentielle lys, når du er i køkkenet, som typisk er placeret under overskabe i form af spots eller lysskinner. Skal ligge på 3000-3500 kelvin.
     

Læs også: Fornyelse eller renovering?

Hvad er kelvin?

Når vi snakker om køkkenbelysning, er der forskel på et varmt og koldt lys – også kaldet farvetemperatur, der er angivet i kelvin. Varmt lys er stemnings- og hyggelys, der har en lav kelvin. Omvendt er det med køligt og mere klart lys, som har en høj kelvin-værdi.  

Tag højde for refleksioner

Når du skal vælge den optimale køkkenbelysning, afhænger valget af lyskilder i høj grad af, hvilke køkkenmaterialer du ellers har på sinde at vælge. Det skyldes, at lyset vil blive reflekteret i både køkkenlåger, bordplade og i visse tilfælde hvidevarerne.

Som udgangspunkt vil de mørke overflader stjæle mere af lyset. Vær derfor påpasselig med en skarp køkkenbelysning, hvis du foretrækker mørke overflader. Det vil her være at foretrække, at du bruger en neutral hvid farve på 2700 kelvin.
 

Se alle køkkenmaterialer

Det rigtige lys og farvegengivelse

Det er altid en god idé, at du ser lyset i en lampe, inden du beslutter, om det skal være en del af din køkkenbelysning. På den måde sikrer du, at du rent faktisk får den belysning i køkkenet, du ønsker. Det gælder uanset, om det er det grundbelysning eller arbejdslys.

Du er velkommen til at besøge din lokale DESIGNA-butik. Her kan du se nærmere på alle mulighederne inden for køkkenbelysning. Vi hjælper og guider dig gerne på rette vej.
 

Find nærmeste butik

Book et møde med en konsulent

Book et uforpligtende møde med en af vores konsulenter. Få en god kop kaffe og en snak om mulighederne for nyt køkken, bad eller garderobe.

Book et møde her