Køkkenvask

Køkkenvask
sådan vælger du den rigtige vask til dit køkken

Køkkenvasken er en af de ting, du bruger allermest i dit køkken. Tænk bare på, hvor mange gange du tænder og slukker for vandhanen i løbet af en enkelt dag. Derfor er det vigtigt, at du vælger en, som passer til dine behov, og samtidig matcher stil og design i dit køkken.

Fem overvejelser du bør gøre dig, når du vælger køkkenvask

Der er mange forskellige køkkenvaske at vælge imellem og et væld af forskellige materialer, som alle har deres fordele og ulemper. Men hvad skal du forholde dig til, når du står og skal vælge? Her får du fem råd til overvejelser, du bør gøre dig.

Find inspiration i vores kataloger
Fem overvejelser du bør gøre dig, når du vælger køkkenvask
1.
Hygiejne
En køkkenvask skal være nem at holde ren. God hygiejne er nemlig helt afgørende i køkkenet, hvor du hver dag tilbereder din mad. Derfor er det vigtigt, at du vælger en vask, som er enkel at rengøre, og hvor du undgår, at skidt og snavs kan sætte sig.
2.
Holdbarhed
En håndvask i køkkenet bliver udsat for lidt af hvert og skal kunne holde til lidt af hvert. Hvis du vil sikre dig, at den holder sig pæn i mange år, bør du overveje, hvad det kræver at vedligeholde den og om f.eks. ridser og slag nemt kan ses.
3.
Materiale
Du kan vælge mellem mange forskellige materialer – stål, porcelæn, støbt granit eller en integreret køkkenvask i fx Corian. Alle har de deres særlige kendetegn og fordele, som du kan læse om her på siden.
4.
Funktionalitet
Det er vigtigt, at din køkkenvask er funktionel og tilpasset den måde, du typisk arbejder i køkkenet på. Sørg for, at der er god plads til rengøring af de forskellige gryder, pander og køkkenmaskiner, du bruger i det daglige.
5.
Design
Din nye køkkenvask skal selvfølgelig også passe til resten af køkkenets design og udtryk. Gå efter en form og et materiale som enten komplementerer resten af køkkenets design, farver og materialer eller som bevidst skiller sig ud – på en gennemtænkt måde.

Valg af materiale

Der findes en række forskellige materialer at vælge imellem, når det gælder køkkenvaske. Alle har de deres kendetegn, fordele og ulemper. Bliv klogere på de forskellige materialer her.

Porcelænsvasken

En klassisk vask i keramisk porcelæn i køkkenet er et smukt og tidløst valg, som aldrig går af mode. En porcelænsvask er samtidig ridsefast, varmebestandig og nem at holde ren. Den kræver faktisk ingen anden vedligeholdelse end en fugtig klud og lidt opvaskemiddel. Du skal dog være varsom med hårde stød eller slag, som kan skade overfladen.

Vask i rustfrit stål

En køkkenvask i rustfrit stål er det klassiske og populære valg, som passer til de fleste køkkener uanset design og stil. Rustfrit stål er et meget robust og holdbart materiale, som holder sig pænt i mange år. Med en stålvask er du desuden sikret en meget hygiejnisk vask, som er nem at rengøre, og som kan tåle høje temperaturer.

Granitvask

En vask i støbt granit vinder stadig mere indpas i de moderne køkkener. Materialet er populært af flere grunde. Materialet har en behagelig overflade, er modstandsdygtig over for ridser og tåler temperaturer op til 280 grader. Vælger du granit, har du desuden rig mulighed for at sætte dit personlige præg på den. Du kan nemlig vælge mellem 10 forskellige farver.

Integreret køkkenvask i komposit

Flere og flere vælger en integreret køkkenvask, når de laver nyt køkken. Det giver et meget helstøbt og luksuriøst udtryk, at bordplade og vask går fuldstændig ud i ét. Den mulighed får du, hvis du vælger bordplade i et kompositmateriale som fx Corian. Du kan vælge mellem et utal af farver, så kun fantasien sætter grænser, hvis du vælger at gå med et kompositmateriale.

Få hjælp til køkkenplanlægningen
Enkeltvask, dobbeltvask eller flere køkkenvaske

Der findes ikke nogen rigtig eller forkert størrelse på en køkkenvask. Det vigtigste er, at den passer til dine behov og dit køkken – og ikke mindst til den måde, du bruger den på i hverdagen. Læs om de forskellige muligheder her.

Enkeltvask

Den store enkeltvask er det foretrukne valg hos mange. Her er der god plads til både bradepanden, gryderne og alle de andre små og store køkkenting, som skal skylles eller rengøres i løbet af dagen. Enkeltvasken fås i mange forskellige størrelser og passer derfor til både små og store køkkener.

Dobbeltvask

Dobbeltvasken giver dig mulighed for at lave flere ting på én gang. Du kan f.eks. skylle frugt og grøntsager i den ene side og klare opvasken i den anden, uden at det bliver blandet sammen. Vær dog opmærksom på, at begge vaske bliver mindre, når du opdeler i to. Har du mange store gryder og pander, kan det derfor være en udfordring at få plads til at skylle dem.

To separate vaske 

Er I flere, der laver mad sammen, kan to separate vaske være en god løsning. Det giver jer samtidig mulighed for at opdele vaskenes funktioner, så I f.eks. bruger den ene til opvask og den anden til at skylle og rense grøntsager. To vaske optager selvfølgelig mere plads på køkkenbordet end en enkelt, så det kræver, at der er godt med plads i køkkenet.

Se hvordan du indretter dit køkken optimalt
Forskellige muligheder for montering

Der er et væld af forskellige muligheder for montering af din køkkenvask. Her kan du læse om fordele og ulemper ved de forskellige muligheder.

Nedfældet vask 

En nedfældet vask betyder, at den ligger oven på bordpladen. Det er den nemme og billige monteringsløsning, som dog også har visse ulemper. Vask og bordplade er ikke plan, og udtrykket bliver derfor ikke lige så enkelt som med de øvrige løsninger. Samtidig får du en kant hele vejen rundt om vasken, så du ikke kan tørre skidt og krummer ned i vasken.

Underlimet vask 

En underlimet vask er den klassiske og mest anvendte løsning. Her er vasken indsat nedefra og limet op under køkkenbordpladen. Bordpladen ligger altså over køkkenvasken, og du undgår en kant rundt om, hvor skidt og snavs kan samle sig.

Planlimet vask 

Med en planlimet vask, får du en køkkenvask, der er helt i niveau med bordpladen. Du støder altså ikke på nogen irriterende kant, når du skal tørre krummer og snavs ned i vasken. En planlimet vask kræver korrekt opmåling og millimeterpræcision, når den skal monteres. Planlimning er optimal i granit og andre naturstensbordplader, men vi fraråder det, hvis din bordplade er af træ.

Svejset vask 

Har du valgt en stålbordplade, er svejsning en oplagt løsning. Her laver man hul til håndvasken og svejser den herefter sammen med bordpladen. Efter en gang polering vil du opleve, at bordpladen og køkkenvasken fremstår som én samlet enhed – helt uden synlige samlinger eller kanter.

Integreret vask 

En integreret vask betyder, at køkkenvasken er integreret direkte i bordpladen som en samlet enhed. Denne mulighed får du blandt andet, hvis du vælger en bordplade i et kompositmateriale som f.eks. Corian.

Se hvilke bordplader, der bedst matcher din køkkenvask

Sæt prikken over i'et med armaturet

Køkkenarmaturet er din mulighed for at sætte den sidste prik over i’et og fuldende både køkkenets og køkkenvaskens samlede udtryk. Samtidig er det vigtigt, at dit køkkenarmatur er praktisk, så det er nemt både at vaske op, skylle af og fylde vandkanden.

Du kan vælge køkkenarmatur i tre klassiske former – L, U og C – og med eller uden udtræk. Vil du skabe ekstra blikfang i dit køkken, kan du oplagt vælge et farvet armatur eller et materiale som f.eks. messing eller kobber, som både vækker opsigt og passer smukt til både den lyse og den mørke køkkenvask.

Drømmer du om ekstra luksus og funktionalitet, kan et armatur fra Quooker være det rette valg. Her får du hele fem funktioner i ét armatur: Koldt, varmt, kogende, afkølet og brusende vand. Samtidig slipper du for at have en elkedel stående og fylde på køkkenbordet.

Du kan også vælge et berøringsfrit armatur, så du nemt kan tænde og slukke for vandet under madlavningen uden at fedte det ind.

Bliv inspireret i vores katalog

Skal vi hjælpe dig med at vælge rigtigt?

Hos Designa står vi klar til at rådgive og hjælpe dig med at vælge den helt rigtige køkkenvask og armatur til dit nye eller eksisterende køkken.

Book dit møde her
Skal vi hjælpe dig med at vælge rigtigt?
Book et moede med en DESIGNAkonsulent

Find din lokale Designa butik

Én ting er at kigge på køkkener online. Noget helt andet er at opleve et køkken i virkeligheden. Mærke materialerne. Opleve farverne. Prøve de mange funktioner af.  

Så hvad venter du på?  

Vi glæder os til at byde dig velkommen i en af vores mange Designa butikker rundt omkring i Danmark.

Find din nærmeste Designa butik
Find din lokale DESIGNA butik
Find din lokale DESIGNA butik
Brug for hjælp?

Find din nærmeste Designa butik eller kontakt os herunder

Find butik Skriv til os

Der findes kun gode spørgsmål

 • Prisen på dit nye køkken er individuelt - ligesom din smag, dine behov og til- og fravalg.
   
  Vores køkkenrådgivere stiller spørgsmål og lytter til dine køkkendrømme og behov og vi tager altid udgangspunkt i dit budget. Se priseksempler her
 • Prisen på montering af køkken er individuelt og afhænger af køkkenets størrelse og omfang.
   
  Prisen afhænger ligeledes af om vi skal stå få el og vvs installationer i forbindelselse med monteringen af køkkenet.
   
  Hos Designa giver vi altid en fast pris på monteringen, så der ikke opstår nogle overraskelser.
 • Selvfølgelig! Designas garanti er blandt markedets bedste.
   
  Hos Designa lægger vi stor vægt på kundernes tryghed – også efter køkkenet er taget i brug.
   
  Du får 25 års garanti på skuffer, skinner og hængsler – samt alle bevægelige dele. 10 år på skabe og låger, og 5 år på bordplader. Læs om vores garantier her.
   
 • Når vi har designet formen på dit nye køkken, så ser vi sammen på, hvilket inventar som passer bedst til dine behov i køkkenet. Vores køkkenrådgivere stiller de rette spørgsmål og lytter til dine køkkendrømme og behov og vi tager altid altid udgangspunkt i dit budget. Blive inspireret til de rette valg for dig her