Mød Nature by design hjemme hos Jon Daniel Edlund

Et herskabeligt køkken
med detaljer udover det sædvanlige

Professionelt arbejdskøkken med herskabelig, lun aura

I hjertet af Aarhus i de hyggelige gamle ø-gader står en gammel ejendom. Opgangen er snæver og charmerende med tidens tand, der har tygget på de høje, smukke træpaneler og det elegantsnoede trægelænder. Ejendommen er bygget i en tid med gedigent håndværk, hvor detaljerigdom og små snedkerfinesser var udprægede. Og med en helt særlig beboer, hvor mere end almindelig hverdagsmadlavning skaber længslen mod en ekstraordinær køkken-oase. 

Mere præcist er vi på Designa køkkenbesøg hos Jon Daniel Edlund. Her buldrer røremaskinen derudaf på daglig basis. Der hakkes, koges, snittes, æltes, bages og smages på livet løs.  

Jon er kendt fra Den Store Bagedyst 2018, hvor han vandt seernes hjerter med sin jyske charme og evigt kække bemærkninger. Siden da har passionen for mad og kager udviklet sig til hans levebrød. I dag er han professionel madblogger med egen virksomhed: ”Jons Madklub”. 

grafik af kaffebønder
Jon Daniel Edlund i sit Nature køkken

Det multitaskende køkken: Velkommen i Jons yndlingsrum

Jon købte sin lejlighed tilbage i foråret 2022 som et rigtigt håndværkerkøb. Det var helt overlagt, fordi han så ikke skulle gå for meget på kompromis med de eksisterende rammer. Her kunne han rive ned og bygge op igen.

”Køkkenet er det vigtigste rum for mig. Ikke bare at være i, men også at arbejde i. Så det var vigtigt for mig, at jeg havde en følelse af, at her kunne jeg skabe mit eget hjem og mit helt eget køkken. Og det sætter nogle helt særlige krav til køkkenrammerne” 

- Jon Daniel Edlund 

grafik af græs
Madværksted

Et professionelt madværksted og kontor, som kan tåle at blive brugt, men som samtidigt også skal være smukt. 

Dét var rammerne for Jons nye køkken, som er blevet til i samarbejde med Designa.

Kom med. 

Når arbejdsrum og fritid smelter sammen

Det er ikke svært at forestille sig, at Jon bager og kokkekerer mere end gennemsnittet i sit køkken. Faktisk er der ikke rigtigt noget grænseland mellem køkken, madværksted og kontor i hans hverdag. Det er her, hans arbejdsrum og fritidsrum smelter sammen, og det stiller krav til både æstetik, praktik og stemning. 

Når arbejdsrum og fritid smelter sammen
Arbejdsplads i køkkenet
Jon Daniel Edlund laver pizza i sit køkken

Et køkken der gerne må brede sig. Meget

Vi har at gøre med en af de helt gamle herskabslejligheder i en lille toværelseslejlighed, som størrelsesmæssigt ikke gør meget væsen af sig. Men køkken-alrummet i lejligheden er usædvanligt: Stort, lyst og varmt udgør det faktisk det meste af hjemmet og kalder på ekstraordinær opmærksomhed. 

De herskabelige rammer og Jons professionelle virke som madblogger kastede særlige krav af sig i forhold til byggeprocessen. 

1.
Forelsket i træ
Udtrykket skulle emme af varme og natur. Dét vidste Jon allerede før, han besøgte Designa. Det var kærlighed ved første blik, da han blev præsenteret for de indfræsede kanter med koksgrå linoleum og åbne egetræshylder fra Nature-kollektionen.
2.
Kvalitetsmaterialer
Jon bruger sit køkken meget og har brug for, at det kan holde til mere end almindelig hverdagsslidtage.
3.
Pladsoptimering
Hver en centimeter tæller! Der skulle tænkes funktionelle løsninger, da han ikke har så mange kvadratmeter at gøre godt med.
4.
Et multifunktionelt rum
Køkkenet skulle både sætte rammen om en professionel arbejdsplads, men samtidigt også være et socialt og hyggeligt samlingspunkt i hjemmet. 

Når pladsoptimering skaber rent overskud – praktisk og visuelt

Noget af det allervigtigste i projektet var at få udnyttet kvadratmeterne så godt som overhovedet muligt. Samtidigt skulle køkkenrummet også forblive åbent, indbydende og lyst.  

Bare én ud af flere pladspraktiske overvejelser i processen: Overskabe var der ikke plads til, og hvad gør man så?  

Svaret skulle gemme sig i køkkenøen – bygget med ekstra dybde. Det har givet plads til større og dybere skuffer, både på køkkensiden og på fronten ud mod spisestuen. Skufferne er derudover monteret med inderskuffer, så pladsen også er udnyttet så effektivt som muligt i skuffeindretningen.  

Den brede køkkenø betyder også, at Jons arbejdsstation i form af bordplads er blevet større, hvilket er en stor gevinst i hans daglige arbejde med råvarer og udvikling af madopskrifter.  

Og symmetrien i linjerne øverst på væggen er klaret med en åben hyldeløsning på væggen, som lukker lyset elegant igennem sig. 

 

grafik af træ
Pladsoptimering i form af en køkken-ø med ekstra dybde

Vi kommer ikke udenom, at et så professionelt køkken skal kunne sit kram.

Men dét betyder til gengæld ikke, at nogle af de mere industrielle krav ikke skal være indbydende designet i køkkenet, der i høj grad også er opholdsrum. 

Hverdagspraktiske løsninger, der giver et godt indtryk

Emhætten er udskiftet med en kogeplade med emfang. Det sikrer et åbent og fotogent arbejdsrum med fri udsigt til stue og samværet med gæster. Det er en stor gevinst i Jons dagligdag og arbejde, hvor han dokumenterer størstedelen sit arbejde med videoer og billeder.  

På samme måde er den underlimede håndvask med den uundværlige Quooker nøje overvejet. 

”Jeg arbejder med mange ting i løbet af sådan en dag. Der er det vigtigt med en stor og lækker håndvask, hvor jeg kan afsætte ting i. Vasken er også underlimet i bordpladen, hvilket selvfølgelig ser rigtig flot ud. Men det gør det også bare helt vildt nemt at holde og tørre af.” 

Derudover var en af de helt store emner i de indledende dialoger bordpladen, som uden tvivl er Jons yndlingsdetalje i køkkenet. Dektonpladen er nemlig både slidstærk og varmeresistent og skal derfor ikke ”passes på”, men kan snittes og hakkes på uden omtanke.  

Hverdagspraktiske løsninger, der giver et godt indtryk
Quooker i stål i en underlimet håndvask
Jon Daniel Edlund drikker kaffe i sit køkken

Køkkenet, når det bare er allerbedst

“Det er, når køkkenet er helt ryddet, og jeg skal til at i gang. Om det er et bageprojekt eller madprojekt”, forklarer Jon begejstret og uddyber sin køkkenglæde:  

”Jeg nyder at være i køkkenet og bruge det. Bare at mærke kvaliteten af håndtaget, lågerne og bordpladen og alt mit køkkengrej. Bare den her lille detalje, at jeg bare kan smadre skuffen, når jeg lukker den. Men der er sådan en lyddæmper på, der gør, at den lukker elegant og let. Jeg har heller ikke sådan nogle irriterende låger, som hopper op, hvis jeg kommer til at læne mig op ad dem”. 

Udover brugen af køkkenet er det indrømmet også Jons stolthed at invitere ind i sin oase, når gæsterne banker på døren: 

”Jeg elsker, når jeg har mulighed for at være vært og kan ryste et eller andet lækkert ud ad ærmet. Så kan de sidde der på min barstol og følge med, kigge og snakke. Mine gæster bliver en del af køkkenet, når de er på besøg!” 

grafik af græs
Nature by design hylder med keramik
Jon Daniel Edlund drikker kaffe i sit køkken

3D tegning af Jons køkken

Jon x Designa Køkken: En niv mig i armen-luksusproces

Når Jon ser tilbage på sin byggeproces i køkkenet, er han (også) en glad mand: 

”Generelt har det bare været en enorm luksusproces. Det her med at få nogen til at tegne, designe det og komme og montere det. Det har været en luksuriøs proces at få det lavet sammen med Designa”.

Køkkenet skal kunne tåle at blive brugt, men samtidigt også være smukt. Og så havde Jon på forkant et rigtig godt øje til køkkener med smukke snedkerdetaljer og varme toner af træ

Det var, hvad Jon præsenterede for designeren. Så var det Designas opgave at få sammensat en løsning med materialer ud fra det pitch - en nem proces, som Jon forklarer det.  

”Han viste mig sine første tegninger, og så var jeg bare helt solgt. De her fronter med den indfræsede kant og linoleum. Det syntes jeg bare, var helt vildt lækkert, og så er det nemt at holde. Det er også enormt vigtigt.” 

… og i dag, når lyset strømmer ind ad køkkenvinduet i Jons nye yndlingsrum, er smilet fortsat lige dele tilfredst og opadgående: 

”Det kan stadig godt være lidt sådan en ”Niv mig i armen”-oplevelse på den rigtig gode måde, når jeg står og kigger ud over mit køkken i dag.  
… Jeg husker jo, hvordan det har set ud. ” 

grafik af lejlighedsejendom
Rendering af Jons køkken

Vil du opleve et niv mig i armen-køkken a la Jons?

Book et møde med vores dygtige designere i butikken, eller lad os mødes hos dig til en snak om, hvordan vi kan opfylde jeres køkkendrømme. 

Book dit møde her
grafik af badværelsesmøbel
Book et moede med en DESIGNAkonsulent
Find din lokale Designa butik

Én ting er at kigge på køkkener online. Noget helt andet er at opleve et køkken i virkeligheden. Mærke materialerne. Opleve farverne. Prøve de mange funktioner af.  

... hvad venter du på?  

Vi glæder os til at byde dig velkommen i en af vores mange Designa butikker rundt omkring i Danmark.

Find din nærmeste Designa butik
Find din lokale DESIGNA butik
Find din lokale DESIGNA butik