Designa kan dokumentere
et køkkens miljøaftryk

Pressemeddelelse
Designa A/S
Den svævende køkkenø
23.03.23


Designa kan som de første i Danmark dokumentere et køkkens klimaaftryk med en EPD

Designa har, som første danske køkkenvirksomhed, udarbejdet en EPD (miljøvaredeklaration) og LCA på deres inventar. Dokumentation er afgørende, også i køkkenbranchen, fortæller den midtjyske leverandør.  

Faktorer som for eksempel levetid og mulighed for genbrug, transport til og fra byggepladsen og udledning af CO2 under produktionen af materialer er blot nogle af de utallige delelementer, som aktører i den danske byggebranche skal have med i overvejelsen forud for og under et byggeprojekt. Selv den mindste skrue, etagedække af beton og valgte køkkenløsninger til boliger tæller med, når byggeriets miljøaftryk regnes sammen.

Det ved man hos Designa, der som den første køkkenvirksomhed i landet har fået udarbejdet en  miljøvaredeklaration – Environmental Product Declaration / EPD – på deres inventar. Miljøvaredeklarationen er udarbejdet af Teknologisk Institut og har til formål at kunne dokumentere en køkkenløsnings miljøaftryk ud fra en lang række parametre. Herunder for eksempel produkt, proces og transport.

– Hos Designa har vi et gennemgående ønske om at arbejde med bæredygtighed og ansvarlighed i alt hvad vi foretager os. EPD’en er dokumentation på, at vi tager den grønne dagsorden seriøst, og at der er fakta og tyngde bag vores ambitioner og strategier, udtaler Christian Johansen, indehaver af Designa butikkerne i København og Glostrup.

Udarbejdelsen af miljøvaredeklarationen har været længe undervejs, da alle led i værdikæden skal kortlægges og dokumenteres minutiøst og ned til mindste detalje. Det er derfor en stolt CSR Director hos Designa, Karen Cederkrantz, som nu kan præsentere resultatet af Designas arbejde:

– For at imødekomme de høje krav til miljø og klima samt produktsikkerhed og kvalitet, stiller vi krav til egen virksomhedsdrift såvel som til vores leverandører og samarbejdspartnere. Det har været en ressourcekrævende proces at få kortlagt vores miljøvaredeklaration, men det er sliddet værd. Med EPD’en er det muligt for os at dokumentere og verificere, at der er reelle data bag, når vi fortæller om vores arbejde med bæredygtighed, siger Karen Cederkrantz.

Bæredygtighed og dokumentation åbner nye døre

Miljø, klima og bæredygtighed er blevet en fast del af hverdagen ikke mindst i byggeriet. Med BR23’s indførsel i januar i år er der lagt an til en ny grøn dagsorden for fremtidens byggeri med langt større krav til bæredygtige og mere miljøbevidste materialer og byggemetoder end tidligere. Da Designa er første danske køkkenvirksomhed med en EPD og LCA, står virksomheden nu endnu stærkere på erhvervsmarkedet.

– Med den nye EPD i hånden kan vi nu i endnu højere grad bidrage konstruktivt og aktivt til projekter med bæredygtighedscertificeringer og byggerier, hvor dokumentation af klimaftryk på anden vis er særligt vigtigt for bygherre, fortæller Christian Johansen.

Netop dokumentationen og Designas arbejde med bæredygtighed er en afgørende faktor for ejendomsforvalterne, Core Property, der er en mangeårig samarbejdspartner. 

– Grønne og mere bæredygtige valg og byggeløsninger er højest på listen, når vi går på markedet efter byggestenene til vores boliger. Men det skal ikke kun være fine ord og vendinger. Vi vil kunne bevise, at vores valg af byggematerialer er velbegrundede. Derfor er EPD’er, livscyklusanalyser og andre dokumenterede måleparametre hos leverandørerne vigtigere end nogensinde før, siger COO og partner hos Core Property, Morten Munkager Knudsen.

For yderligere information:
Erik Høj, CEO, eh@designa.dk, (+45) 22 69 22 58
Karen Cederkrantz, kbc@designa.dk, (+45) 51 52 62 16

 

Downloads
Materiale tilhørende denne pressemeddelelse kan downloades her: