Donuts

Jons jule-donuts
m. hvid chokolade, appelsin og kardemomme

Sød, sprød og knasende juledonuts

Mmmh… en cremefyldt donut. Det er endnu en af Jons favoritter. Og denne jule-version er en liga for sig! 

Denne donut er sød og blød og består af en saftig dej, som nærmest smelter i munden. Bidet knaser en smule, da den er dyppet i sukker, og bollen er fyldt med creme. Her er også tilført et strejf af appelsin og kardemomme, og så er den tilmed rigtig nem at lave. 

Hvad venter du på? Sæt i gang!

Tilberedelsestid: 3 timer 

Ca. 14-16 stk

 

Pssst!

Lav donutten rund. (Så er der nemlig plads til meget mere creme i den)

Ingredienser

Donutdejen
20 g gær
150 ml let- eller sødmælk
80 g sukker
1 tsk salt
625-650 g hvedemel
4 hele æg
120 g smør (stuetempereret)
Lidt revet appelsinskal
1 tsk stødt kardemomme
1 liter solsikkeolie (til friturestegning)

Flødeoste creme m. hvid chokolade og appelsin
300g Philadelphia (stuetempereatur)
100g flormelis
100g hvid chokolade
0,75 dl fløde
Revet skal fra 1 øko appelsin

Kardemommesukker m. appelsinskal
2 dl sukker
1-2 tsk stødt kardemomme
Revet skal fra 1 øko appelsin

Fremgangsmåde

Dej
1. Opløs gæren i mælken og tilsæt kardemomme, sukker, salt, æg og revet appelsinskal. Rør dette sammen, og tilsæt al hvedemelet. 

2. Ælt dejen ved lav hastighed i 10-15 minutter. 

3. Når dejen ser glat og blank ud, tilsættes smørret i små tern, mens dejen ælter videre v. middel hastighed i 5-6 minutter mere. Dejen skal være en lille smule klistret, glat, blank og smidig. Hvis ikke den er det, tilsæt da en smule mere hvedemel og ælt lidt videre. 

4. Lad dejen hæve tildækket til dobbelt størrelse (ca. 1,5-2 timer). Du kan med fordel også koldhæve dejen natten over.

5. Når dejen er færdig med at hæve, bankes den hurtigt sammen, så al luften ryger ud. 

6. Tril kugler af dejen af ca. 65-70 g, og placer dem på en bageplade, som er let drysset med mel, så dejen ikke klistrer fast. De skal nu efterhæve tildækket med husholdningsfilm til næsten dobbelt størrelse (ca. 2 timer).

Creme
1. Hak chokoladen fint, og hæld den op i en skål. 

2. Opvarm fløden til det lige begynder at koge, og hæld det over chokoladen. Rør rundt til al chokoladen er smeltet, og du har en ensartet creme. Lad det stå og køle til stuetemperatur. 

3. I en ny skål piskes Philadelphia, flormelis og appelsinskal sammen og chokolade-cremen tilsættes, og piskes videre i 30 sekunder. Hæld cremen på en sprøjtepose, og læg den på køl til den skal bruges.

Sådan laver du dine donuts 
1. Hak chokoladen fint, og hæld den op i en skål. Opvarm fløden til det lige begynder at koge, og hæld det over chokoladen. Rør rundt til al chokoladen er smeltet, og du har en ensartet creme. Lad det stå og køle til stuetemperatur. 

2. I en ny skål piskes Philadelphia, flormelis og appelsinskal sammen, og chokolade-cremen tilsættes, og piskes videre i 30 sekunder. Hæld cremen på en sprøjtepose, og læg den på køl til den skal bruges.

3. Når dine donuts er færdige med at hæve, varmes olien op i en stor gryde. 1 liter olie burde være rigeligt. Olien skal varmes op til ca. 175 grader, før bollerne placeres forsigtigt ned i den varme olie. Tjek temperaturen ved at stikke en tandstik ned i. Hvis det begynder at syde og boble rundt omkring den, er olien klar. Men brug et termometer, hvis du har. 

4. Dine donuts skal tilberedes i 1-2 minutter på hver side, til de får en flot gyldenbrun farve. De skal kun vendes 1 gang. 

5. Lige efter de kommer op af frituren, skal de vendes direkte i skålen med dit kardemommesukker og afkøles efterfølgende.

6. Når dine donuts er afkølede, skal du skære et lille hul i siden af dem, så du kan fylde dem med din creme. De må gerne fyldes godt op!

Tilbage er der bare at spise og nyde dem. Allerhelst samme dag! De kan også opbevares på køl.

Jons Madklub

Er du sulten på mere end Jons fantastisk lækre jule-donuts? 

Besøg Jons Madklub, hvor du kan gå på opdagelse i et kæmpe inspirationsunivers af Jons helt egne madopskrifter. 

- Velbekomme! 

Grafik af kaffebønder
Jon med sine kager