Safransnurrer

Jons safransnurrer
en juleklassiker!

Safransnurren. Smuk og smager magisk!

Denne tid på året kalder på en af de gode, gamle juleklassikere. Safransnurren. Mums! En snurrer, der både er smuk uden på… og smager helt fantastisk indeni. 

Den gør det ekstra godt i selskab med en kop varm kakao her i dagene mellem jul og nytår, hvor du måske ser dit snit til at skabe lidt hyggelig hjemmestemning til glæde for både dig selv og dem, du rigtig godt kan li'! 

Tilberedelsestid: 3-4 timer fordelt over 2 dage.

Ca. 15-18 stk.

 

 

Pift evt. opskriften op med knas og smag ved at tilføje lidt hakkede pistacienødder. 

Ingredienser

225 g blødt smør

2 tsk vaniljesukker

1 hel vaniljestang (vaniljestangen kan erstattes med 2 ekstra tsk vaniljesukker eller 1 tsk vaniljepulver)

200 g alm sukker

280 g hvedemel

60 g kartoffelmel

85 g mandelmel (Alternativt finthakkede hele mandler)

1 helt æg (ca. 55g)

0,5 tsk salt

Fremgangsmåde

Aftenen før

Fordej 
1. Lav fordejen aftenen før, du bager brødet. Det er med til at give saftighed til brødet, og det øger holdbarheden på. 

2. Hæld mælken op i en lille gryde, og tilsæt safran. Lad det varme langsomt op v. svag varme og trække smag fra din safran i 5-10 minutter. Hvis du bruger safrantråde, vil jeg bare lade dem være i mælken – de behøver ikke at blive siet fra.

3. Lad mælken afkøle til stuetemperatur (30-35 grader), og opløs gæren heri. 

4. Tilsæt 400g hvedemel (og gem de resterende 450g til dagen efter), og bland dejen sammen i 2 minutter. Du behøver ikke ælte den, den skal bare lige blandes sammen. 

5. Lad den stå på køl i en tildækket skål i minimum 5 timer. Allerhelst natten over. 


Dag 2 

Dejen
1. Tag smørret ud af køleskabet i god tid.

2. Bland din fordej med æg, sukker, salt, og de resterende 450 g hvedemel, og ælt dejen godt igennem på din røremaskine (eller i hånden) i ca. 7-8 minutter. 

3. Tilsæt herefter det bløde smør, og ælt videre i 3-4 minutter. 

4. Lad dejen hvile i 10 minutter. 

5. Fold dejen ud på dit bord, og lad den hæve tildækket med et fugtigt viskestykke i ca. 1,5-2 timer til ca. dobbelt størrelse.

Remonce
1. Mens dejen hæver, laver du din remonce. 

2. Pisk smør (som skal være blødt) og sukker sammen i 1-2 minutter. 

3. Riv marcipanen fint, og pisk den ind i massen. 

4. Tilsæt vanilje, salt og mel, og bland det hurtigt sammen. Stil til side.

5. Når dejen er færdig hævet, rulles den ud på et bord til et stort rektangel, der er ca. 0,5 cm i tykkelsen. Brug evt. lidt mel på bordet. 

6. Fordel remoncen på den ene halvdel af dejen, og fold den anden halvdel henover. 

7. Skær nu ca. 1,5-2 cm brede strimler af dejen, og stræk lidt i dejen, så du får en lang strimmel. Hold fast i den ene ende, og brug din håndflade til at sno dejen, så den får et spiral-mønster. Sno den lange strimmel rundt om dine fingre 2-3 gange, og fold den ind under sig selv for at lukke den. 

8. Læg snurrerne på en bageplade med bagepapir, og lad dem efterhæve i ca. 1,5 time. 

9. Pensl med sammenpisket æg og drys med perlesukker, og bag i ovnen v. 200 grader varmluft i ca. 10-12 minutter, til de ser brune og færdigbagte ud.

Voila! Servér med varm kakao (med flødeskum). 

Kan de fryses? Kan de gemmes?

Ja da. De færdigbagte snurrer kan sagtens fryses og tøs op i mikroovn, eller tages op et par timer før de skal spises. 

Du kan også fryse de ubagte snurrer, lige så snart du har “snurret” dem. Så skal de bare stå fremme på køkkenbordet og tø op et par timer, før de bages.

Jons Madklub

Er du sulten på mere end Jons fantastisk lækre safransnurrer? 

Besøg Jons Madklub, hvor du kan gå på opdagelse i et kæmpe inspirationsunivers af Jons helt egne madopskrifter. 

- Velbekomme! 

Grafik af kaffebønder
Jon med sine kager