Vaniljekranse

Jons vaniljekranse
Helt klassisk. Helt lækkert!

Den sprøde, klassiske vaniljekrans

Mmmh… Den gode gamle vaniljekrans. Er det overhovedet rigtig jul uden dem? Med tiden lærer de fleste at forstå (og elske) den varme kop kaffe med vaniljekransen, der helst lige skal dyppes et par gange undervejs. 

Vaniljekransen er en af de mest sejlivede julesmåkager i det danske julekøkken. Med god grund. Den er nem, og den er god. Og her får du opskriften på Jons klassiske vaniljekranse, som også er blandt hans egne julefavoritter.

Tilberedelsestid: 1 time

Ca. 20-25 stk

 

Få Jons bedste tip til, hvordan du får en velsmagende vaniljekrans, der holder på formerne under bagning!

Har du en sprøjtepose med tyl? Så skal den på arbejde. 

Ingredienser

225 g blødt smør

2 tsk vaniljesukker

1 hel vaniljestang (vaniljestangen kan erstattes med 2 ekstra tsk vaniljesukker eller 1 tsk vaniljepulver)

200 g alm sukker

280 g hvedemel

60 g kartoffelmel

85 g mandelmel (Alternativt finthakkede hele mandler)

1 helt æg (ca. 55g)

0,5 tsk salt

Fremgangsmåde

1. Hæld smørret op i en stor skål og tilsæt kartoffelmel, hvedemel og salt. Ælt det sammen til en ensartet masse. Du kan ælte det sammen i en røremaskine eller ved at bruge hænderne. Pas på du ikke ælter for længe. Det skal akkurat lige samle sig. Det kan godt betale sig at bruge hænderne, da dette opvarmer smørret, og dejen vil være nemmere at sprøjte ud med en sprøjtepose til sidst.

2. Hvis du bruger en hel vaniljestang, skal denne hakkes groft og hældes op i en blender sammen med al sukkeret og blendes i 5-10 min., til det er blevet til fint vaniljesukker. Ligeledes kan du også hakke mandlerne sammen med, medmindre du bruger færdigmalet mandelmel.

3. Tilsæt mandelmel, vaniljesukker, sukker og æg til smør-massen, og ælt det sammen til dejen lige akkurat har samlet sig og virker fast, fugtig og en smule klæg. Hvis dejen virker meget tør, tilsæt da et par tsk vand, til den virker lidt fugtig.

4. Tænd ovnen på 200 grader alm ovn.

5. Hæld halvdelen af din småkage-dej op i en sprøjtepose med en stjernetyl i bunden. Brug en stærk sprøjtepose, som er lavet af noget kraftigt plastik eller alternativt en lavet af stof. 

6. Sprøjt massen ud på en bageplade m. bagepapir. Form dem som runde vaniljekranse, mens du sprøjter. Hvis du føler dejen er meget tyk, og du har svært ved at trykke den ud af sprøjteposen, så tilsæt yderligere et par tsk vand til småkage-dejen, og ælt det ind med hænderne. Så bliver dejen varmet lidt op, og er nemmere at sprøjte ud. Sørg for at holde en smule afstand mellem hver småkage, de de hæver en smule inde i ovnen. Du bestemmer selv størrelsen på dem, bare sørg for de bliver ca. lige store. 

7. Bag dine kranse i ovnen i ca. 9-12 minutter (afhængig af ovn), indtil de begynder at få en lysebrun farve. De må ikke blive for mørke, men heller ikke for lyse.

Det hemmelige trick til at holde på formerne

Læg småkagerne i fryseren i 15-20 minutter, lige før du bager dem, så de kommer direkte fra fryseren og ind i den varme ovn.

På den måde holder de bedre formen under bagning!

Jons Madklub

Er du sulten på mere end Jons fantastisk lækre kanelsnurrer? 

Besøg Jons Madklub, hvor du kan gå på opdagelse i et kæmpe inspirationsunivers af Jons helt egne madopskrifter. 

- Velbekomme! 

Grafik af kaffebønder
Jon med sine kager