Blæksprutte og grønt

Om opskriften

Det er formentligt de færreste, der har blæksprutte fast på menuen. Ikke desto mindre er blæksprutten en delikat spise, når den er tilberedt til perfektion - og på trods af de mange arme er det ikke noget, du skal være nervøs for at kaste dig ud i. Anders Rytter giver dig her opskriften på veltilberedt blæksprutte, som du kan forkæle venner eller familie med.

I videoen får du Anders’ tips til, hvordan du håndterer det eksotiske dyr, og sammensætter en smagfuld ret, der nok skal udløse beundringsværdige blikke.

Fremgangsmåde

Blæksprutte

1. Start med at hive hovedet ud med indmad, og fjern rygsøjlen.

2. Hiv nu også vingerne og skindet af.

3. Skyld kroppen i koldt vand for at få så meget blæk ud som muligt.

4. Nu skal blæksprutten åbnes ved at skære indefra og ud op igennem den rille, hvor rygsøjlen sad.

5. Skrub forsigtigt med et tørt og rent viskestykke hinder og indmadsrester ud.

6. Skær siderne til, så du ender med 3 firkantede stykker blæksprutte.

7. Med en skarp kniv laves ridser halvt igennem kødet på kryds og tværs. Dette skal gøres på den side, der vendte udad.

8. Steg lidt olie på en pande ved meget høj varme i 30-45 sekunder kun på den ridsede side. Det er vigtigt, at kødet stadig er let klart og gennemsigtigt på den anden side, ellers har den fået for meget og bliver sej.

9. Smag til med salt.

Persillesovs

1. Steg løg, hvidløg, porre og limeblade, til løgene er glasklare, i en gryde.

2. Hæld nu hvidvin på, og kog det ind til, der nærmest ikke er mere tilbage.

3. Nu skal fløden og mælken på, og lad det koge 10-15 minutter.

4. Pluk persillen fra stilkene, så du kun har bladene tilbage.

5. Persillen koges i 4 minutter, til de er møre.

6. Tag limebladene op fra saucen.

7. Blend med en stavblender eller i en almindelig blender det hele sammen til en skøn, grøn skummede persillesovs.

8. Smag til med sovs.

Efterårsgrønt

1. Skyld porre, spinat, blomsterkarse og den vilde brøndkarse i koldt vand.

2. Sørg for, at alt jord er kommet af, og vær særligt opmærksom på porrene, hvor der kan gemme sig en del jord oppe i kornbladene.

3. Steg porrerne i lidt olie og smør ved semihøj varme, til de har fået godt med farve og er blevet møre.

4. Sluk for varmen, og vend spinaten, blomsterkarsen og brøndkarsen i, og lun lidt i eftervarmen fra panden. 

5. Drys med lidt smuldret ost, pæreskiver, syltede asier og blæksprutten.

6. Server saucen ved siden.


Ingredienser

2 personer

 

Blæksprutte

1 kg blæksprutte

 

Persillesauce

1 stk løg

1 fed hvidløg

0.5 stk porre

2 stk limeblade

200 g hvidvin

200 g fløde

400 g mælk

100 g bredbladet persille

 

Efterårsgrønt

10 stk vinterporrer

1 bundt spinat

1 bundt blomsterkarse

1 bundt vild brøndkarse

1 stk pære

80 g gammel knas ost

50 g syltede asier