Sådan vælger du køkkenbordplade

Laminat, granit, træ eller noget helt fjerde? Dit valg af bordplade har ikke blot afgørende betydning for den samlede pris på et nyt køkken, men hver type bordplade har også sine fordele og ulemper. Få overblik over dine muligheder.

Hvordan bruger du dit køkken?

Når du skal finde den rette bordplade til køkkenet, skal du tage stilling til, hvordan du vil bruge dit køkken. Det er derfor vigtigt, at du overvejer, om bordpladen eksempelvis skal være varmebestandig, ridsefast eller let at rengøre.

Der er ikke en bordplade, der er helt vedligeholdelsesfri. Til gengæld har hvert materiale sine positive egenskaber, og i visse tilfælde begrænsninger, som gør dét materiale til den rette bordplade for dig.

 

Nedenfor får du en gennemgang af syv populære bordpladematerialer.

Typer af bordplader

 • Laminat: Slidstærk, mange farvemuligheder og en yderst prisvenlig bordplade.
   
 • Massivt træ: Fås i flere træsorter, som ældes med ynde med lidt oliepleje. Prisen er i midten på prisskalaen, men det afhænger af træsorten. Træ tåler ikke varme genstande.
   
 • GetaCore®: Gennemfarvet og kompakt bordplade, der kan slibes op ligesom træ. Nem at vedligeholde. Monteres næsten uden synlige samlinger. Er lige på midten af prisskalaen.
   
 • Granit: Slidstærkt og praktisk naturmateriale, som kan have farvevariation fra en bordplade til en anden. Nem vedligeholdelse. Tåler en del varme - dog ikke meget varme pander eller lignende. Ligger i midten af prisskalaen.
   
 • Komposit: Knust og efterbehandlet natursten, lige så hårdt som granit, men med flere designmuligheder. Tåler flere slag, stød og ridser end de fleste bordplader. Nem vedligeholdelse. Prisen ligger i den høje ende af skalaen.
   
 • Ceramic: Ridsefast, varmebestandig (op til 300 grader) og let at vedligeholde. Er fremstillet af sand, feldspat, ler, mineralske olier og naturlige farvepigmenter. Det er en bordplade, der ligger i den højeste ende rent prismæssigt.
   
 • Dekton®: Består af 100% mineraler, hovedsageligt kvarts. Ridsefast, farveægte, UV-bestandig, varmefast. En bordplade af højeste kvalitet, som tåler stort set alt. Prisen er derefter, da Dekton® ligger i den allerhøjeste ende af prisskalaen.

Det økonomiske valg

En bordplade i laminat har en slidstærk og helt lukket overflade, hvor fugt ikke trænger ind. Det gør samtidig laminat til en bordplade, der ikke kræver meget vedligeholdelse. Er du på udkig efter en prisvenlig bordplade til køkkenet, der fås i en bred pallette af farver og mønstre, kan en bordplade i laminat meget vel være det perfekte match for dig.

Det praktiske valg

Dej på køkkenbordet, når du laver hjemmebagte boller. Rødbedesaft på bordpladen, når du presser juice. Assistance fra de mindste til at lave aftensmaden. Der kan være mange grunde til, at en praktisk bordplade er den optimale løsning for dig. Hvis det er tilfældet, kan en bordplade i granit eller Dekton® begge være oplagte valg.  

Det æstetiske valg

Smag er forskellig. Heldigvis. Alligevel er der nogle bordplader, som er mere tidløse og klassiske end andre. Det er en bordplade i massivt træ et godt eksempel på. Massivt træ udstråler varme, som skaber hyggelige rammer om livet i dit køkken – endda uanset om din stil er minimalistisk, klassisk eller romantisk.

En stor del af budgettet

Dit valg af bordplade kan udgøre en stor del af det samlede køkkenbudget. Faktisk er det ikke usædvanligt, at prisen på køkkenbordpladen er på niveau eller overstiger resten af køkkenets pris.

Har du forelsket dig i en af de pristunge bordplader, såsom Dekton® eller komposit, kan det være nødvendigt at give luft i budgettet andre steder. Det kan eksempelvis være ved at genbruge dine nuværende hårde hvidevare.
 

Se hvad et nyt køkken koster

Ikke to køkkener er ens

Når du skal vælge din køkkenbordplade, skal du finde den rette balance mellem ønsker og behov. Det er ikke nødvendigvis et svar, der er givet på forhånd. Nogle foretrækker en prisvenlig løsning, mens andre er til unikt design i en eksklusiv kvalitet. Intet er hverken rigtigt eller forkert.

Hos DESIGNA har vi et bredt sortiment inden for bordpladeløsninger. Det gør også, at du kan få en individuel løsning, der passer til rammerne om dit liv.
 

Se alle vores køkkenmaterialer